Solemnitat de Santa Maria (C)  2 de Gener de 2021 – Núm. 6

Bon Nadal. Dies enrere, en un document a favor del “llenguatge inclusiu” (Directrius per a una comunicació inclusiva), la Unió Europea demanava no felicitar el Nadal públicament, perquè això de felicitar el Nadal –el naixement del Senyor Jesús- podria provocar incomoditat, podria arribar a ser fins i tot una salutació no respectuosa per a alguns, deien. Sense entrar en l’absurd i contradicció d’aquest document anomenat “inclusiu”, a nivell religiós tenen raó els qui detesten escoltar la salutació de “bon nadal”, perquè com deia un venerable bisbe italià (Tonino Bello, 1935-1993), desitjar “bon nadal”, és sempre una salutació incòmoda, una salutació incòmoda perquè qüestiona els nostres egoismes. “Bon nadal” és una salutació incòmoda perquè qüestiona les nostres indiferències i avarícies. “Bon Nadal” no és una salutació formal i inofensiva imposada per la rutina del calendari, No! Per als cristians és una salutació que pretén i vol canviar la vida. Per això fins i tot m’afalaga la hipòtesi que algú el rebutgi, deia aquest bisbe. “Bon Nadal” és una salutació incòmoda perquè és desitjar que, Jesús, que neix per amor, interpel·li tota vida egoista, absurda, sense visió religiosa i ens concedeixi una vida plena de donació, de lliurament, de pregària, de silenci, de fe, de coratge.

“Bon Nadal” és desitjar que el Nen que dorm sobre palla en un estable inquieti el nostre somni i faci que el coixí i llit se sentin durs fins que acollim i servim el pobre que passa i trobem diàriament.

“Bon Nadal” és desitjar que Déu, que es fa home –quan tots els homes volen fer-se déus-, remogui la nostra consciència quan la carrera i el poder es converteixin en l’ídol de la vida i els diners en el projecte dels nostres dies. “Bon Nadal” és desitjar que Maria i Josep, que només entre els animals van trobar lloc per deixar amb tendresa el seu fill, ens facin sensibles i propers a les famílies que vessen llàgrimes secretes per no tenir salut ni feina. “Bon Nadal” és desitjar que els àngels que van anunciar la pau ens interroguin sobre si som constructors de pau, constructors de ponts d’unió entre els homes, o en cas contrari, incitadors de la divisió i la violència.

“Bon Nadal” és desitjar que els pobres que corrien a la gruta de Betlem, mentre els poderosos tramaven en la foscor i la ciutat dormia indiferent, ens facin entendre que donar allò que ens sobra, allò que no volem, les escombraries als pobres, no és caritat, sinó ofensa i burla. Que els pobres que corrien a la gruta de Betlem ens facin entendre que només qui dóna del que té i fins que li faci mal, aquest veurà “aquesta gran llum” de què parlava el profeta.

“Bon Nadal” és desitjar que els pastors que vetllaven de nit, custodiant el ramat i esperant l’alba, ens donin a entendre el sentit de la història, l’emoció de l’espera, l’alegria de l’abandó en Déu i ens inspirin el profund desig viure humils, generosos, senzills, que és l’única manera de morir rics i en pau.

Per tant, té raó la Unió Europea, “Bon Nadal” és una salutació incòmoda.

Al nostre món, doncs, que neixi l’esperança. Bon Nadal, germans!

Bon Nadal i Feliç any 2022!
Vida parroquial           LL = St. Andreu de Llavaneres | SV = St. Vicenç de Montalt | CA = Sta. Maria de Caldes d’Estrac
Exèquies: Mª Rosa Belbel (CA).
Pessebre vivent: A St. Vicenç serà el 25/12, 26/12, 1/1; 2/1 i 5/1 de 18:30 a 19:30 h.
Concert de Nadal de l’Orfeó. Diumenge 2 de Gener, a les 17:30 h., a la Parròquia de St. Vicenç de Montalt.
Visita dels Reis Mags per l’Epifania. Dijous 6 de Gener, a la missa de 11:30 h., a la Parròquia de St. Andreu de Llavaneres.

Navidad. Días atrás, en un documento en favor del “lenguaje inclusivo” (Directrices para una comunicación inclusiva), la Unión Europea pedía no felicitar la Navidad públicamente, porque eso de felicitar la Navidad –el nacimiento del Señor Jesús- podría provocar incomodidad, podría llegar a ser incluso un saludo no respetuoso para algunos, decían. Sin entrar en el absurdo y contradicción de dicho documento llamado “inclusivo”, a nivel religioso tienen razón los que no gustan escuchar el saludo de “feliz navidad”, porque como decía un venerable obispo italiano (Tonino Bello, 1935-1993), desearfeliz navidad”, es siempre un saludo incómodo, un saludo incómodo porque cuestiona nuestros egoísmos. ”Feliz navidad” es un saludo incómodo porque cuestiona nuestras indiferencias y avaricias. “Feliz Navidad” no es un saludo formal e inofensivo impuesto por la rutina del calendario ¡No! Para los cristianos es un saludo que pretende y quiere cambiar la vida. Por eso incluso me halaga la hipótesis de que alguien lo rechace, decía este obispo.

“Feliz navidad” es un saludo incomodo porque es desear que, Jesús, que nace por amor, interpele a toda vida egoísta, absurda, sin visión religiosa y nos conceda una vida llena de donación, de entrega, de oración, de silencio, de fe, de coraje.

“Feliz Navidad” es desear que el Niño que duerme sobre paja en un establo inquiete nuestro sueño y haga que la almohada y cama se sientan duras hasta que acojamos y sirvamos al pobre que pasa y encontramos a diario.

“Feliz Navidad” es desear que Dios, que se hace hombre –cuando todos los hombres quieren hacerse dioses-, reproche a nuestra consciencia cuando la carrera y el poder se conviertan en el ídolo de la vida y el dinero en el proyecto de nuestros días.

“Feliz Navidad” es desear que María y José, que solo entre los animales encontraron lugar para depositar con ternura a su hijo, nos hagan sensibles y cercanos a familias que derraman lágrimas secretas por no tener salud ni trabajo.

“Feliz Navidad” es desear que los ángeles que anunciaron la paz nos interroguen sobre si somos constructores de paz, constructores de puentes de unión entre los hombres, o de lo contrario, incitadores de la división y la violencia.

“Feliz Navidad” es desear que los pobres que corrían a la gruta de Belén, mientras los poderosos tramaban en la oscuridad y la ciudad dormía indiferente, nos hagan entender que dar lo que nos sobra, lo que no queremos, la basura a los pobres, no es caridad, sino ofensa y burla. Que los pobres que corrían a la gruta de Belén nos hagan entender que sólo quien da de lo que tiene y hasta que le duela, ese verá “esa gran luz” de la que hablaba el profeta.

“Feliz Navidad” es desear que los pastores que velaban de noche, custodiando el rebaño y esperando el amanecer, nos den a entender el sentido de la historia, la emoción de la espera, la alegría del abandono en Dios y nos inspiren el profundo deseo de vivir humildes, generosos, sencillos, que es la única manera de morir ricos y en paz.

Tiene por tanto razón la Unión Europea, “feliz navidad” es un saludo incómodo.

En nuestro mundo, pues, que nazca la esperanza. ¡Feliz Navidad, hermanos!